Kunsten å velge det beste bildet er en av tingene som fotografene ikke snakker så mye om, men når vi returnerer fra en fotografering, så har vi alltid hundrevis av bilder, hvor bare noen få skal velges ut til å bli redigert til et ferdig bilde. Bilder som vist i videoen er bilder som det gjerne tar rundt en time per stykk å forsøke perfeksjonere i redigeringen, derfor er det viktig å være trygg på at man har valgt det beste bildet når man går i gang. Denne utvelgelsesprosessen er det som på fagspråket heter culling.
En fotografering er noe som utvikler seg minutt for minutt. Når man finner den spotten man mener er den beste, så begynner jobben med å skape det beste bildet på den plassen. Man setter lys, finner utsnitt/komposisjon, man endrer kamerastandpunkt, man flytter rundt på ting i bildet, justerer lyset på nytt, legger kanskje til en blits, endrer posering på modellen - hundrevis av ting vurderes før man trykker av. Summen av alle de små beslutningene er det som utgjør om et bilde blir en suksess, og nettopp derfor er det så viktig å velge riktig bilde. Min filosofi er alltid "mitt neste bilde, skal være mitt beste bilde" - det er vanskelig å få til, men med den innstillingen så pusher jeg min egen utvikling, og jeg kan føle meg sikker på at kunden har fått mitt beste.
Men det å søke utvikling og tørre forsøke noe nytt, betyr også at noen ting fungerer, mens andre gjør ikke det. Så det er ikke noen automatikk i at det siste bildet blir det beste bildet. Det gjelder særlig når de som står foran kamera ikke er profesjonelle modeller, gir man noen for mange instruksjoner og justerer for mye, så er det veldig vanlig at modellen "fryser" til slutt. Det vil si at modellen blir så opptatt av detaljer at kroppsstilling kanskje ser anstrengt ut, og at uttrykket i ansiktet kan oppleves noe unaturlig, og det er noe man vil unngå. Derfor er det også viktig som fotograf å vite hvor langt man skal pushe ulike mennesker, slik at man får maksimalt ut av bildet, men uten at de "fryser".
Det å velge ut bilder er en visuell prosess hvor man manuelt vurderer bilde for bilde, noe som ofte tar i mellom 30 minutter og to timer per oppdrag. Noen ting kan man få sortert bort automatisk, som om fokus bommer helt eller om noen blunker, men ved å automatisere, så kan man også risikere å miste det beste bildet. Ta en fotografering som dette - om en modell tar veldig i, lukker øynene og tar i med tunge vekter slik at musklene defineres skikkelig godt - det vil fort AI tenke er et blunk, og dermed forkaste bildet. Mens om jeg som menneske vurderer det bildet, så kan kanskje det ende som det beste bildet.
For å vise prosessen med å komme frem til det beste bildet, så spilte jeg inn cullingen på en av settingene fra en fitness-fotografering. Her forklarer jeg underveis hva som gjør at noen bilder blir valgt, og andre ikke - og hvilke detaljer jeg har fokus på underveis. Dette gir et fint innblikk i fotografens prosess, samtidig som det blir til noen tips på hva man skal være bevist på for de som liker å stå foran kamera.
Fra man snakker med kunden første gangen til man ender opp med et ferdig bilde, så er det mye som skal fungere for at man skal ha de beste kortene på hånden til å sitte igjen med et best mulig sluttresultat, og det meste er ting som de fleste ikke legger merke til.
På denne typen oppdrag, så er prosessen fra start til slutt:
Dialog med modellen om hans ønsker for bildene
Ta kontakt med treningssenter for tillatelse til opptak
Besøke treningssenter for å planlegge fotografering (location, nødvendig utstyr)
Pakke og klargjøre nødvendig utstyr som softbokser, static, blitser, reflektorer, tripod, kabler m.m.
Transport til fotografering
Rydding og organisering av location, plassere objekter som skal være i bildene
Rigging av stativer, softbokser, blitser, reflektorer og eventuelt annet utstyr
Lysmåling av eksisterende lys og lysstyrke på blitser, plassering av blitser
Testfotografering av lys og utsnitt før kunden ankommer
Fotografering av modellen med variasjoner og forbedringer
Nedrigging av blitser, softbokser, stativer og annet utstyr
Tilbakeføring av lokalene (altså rydde tilbake som det var)
Transport fra fotografering
Innlasting av bilder fra kamera til ekstern disk
Backup av bilder til annen disk
Pakke ut og rydde på plass utstyr
Sette kamera, blitser og annet utstyr på lading
Culle / velge ut de beste bildene
Opprette webgalleri slik at kunden kan delta i prosessen
Redigere bildene som blir det endelige utvalget
Backup av redigerte bilder
Eksportere filene for leveranse med ulike filer til forskjellige typer bruk (skjerm, print etc)
Levere bildene
Fakturere
Av dette er det stort sett kun selve fotograferingen som kundene ser, og mange har også en god forståelse av at redigering er også noe som krever mye finesse, og dermed mye tid. Men det er mange steg på veien til å skape et godt bilde, og alle stegene krever at man gjør en god jobb for å få et så godt resultat som mulig. Det handler rett og slett om å være bevisst på kvaliteten fra oppdraget starter, til det er ferdig levert.
Comments